Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Finca Allende Rioja Aurus 2004
Gastronomia, artykuły spożywcze

Finca Allende Rioja Aurus 2004

Wino  Aurus to wino Rioja pochodzące z Finca Allende. Aurus jest tworzony w nastarszych winnicach. To oczywiście nie tylko zabieg marketingowy, ale ważny aspekt produkcji, który ma wpływ na poziom dojrzałości wina. Wiek krzewów, z których pochodzą owoce często przekracza 40 lat. Niezwykłe są równie

Benjamin Romeo Contador
Gastronomia, artykuły spożywcze

Benjamin Romeo Contador

Wino  Contador od sławnego Benjamina Romeo to wino niefiltrowane. W roku 2005 otrzymało najwyższą notę o popularnego Roberta Parkera – okrągłe „setkę” na sto możliwych punktów. Skala Roberta Parkera znana jest na całym świecie, do tego stopnia, że karteczki z punktami można znaleźć nawet na sklepow

Jak serwować wino w restauracji?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak serwować wino w restauracji?

Wino  Zamówić, otworzyć, nalać – wydawać by się mogło, że w podawaniu wina w restauracji nie ma nic skomplikowanego. To nieprawda. Fachowe serwowanie wina stanowi cały rytuał. Warto się z nim zaznajomić, by wiedzieć, jak odpowiednio zachować się, będąc obsługiwanym w eleganckiej restauracji. Dobór w

Najstarszy napój świata?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Najstarszy napój świata?

Napoje  Herbata współcześnie jest napojem, który cieszy się popularnością na niemal całym świecie. Od jak dawna podbija serca i podniebienia smakoszy? Nie sposób tego stwierdzić. Historia herbaty jest na tyle długa i tajemnicza, że niemal niemożliwe jest dokładne określenie, kiedy spróbowano jej po

Leżakowanie w dębowych beczkach
Gastronomia, artykuły spożywcze

Leżakowanie w dębowych beczkach

Wino  Produkcja win najwyższej klasy jest optymalizowana na wszystkich etapach. Aby mógł powstać trunek doceniany przez największych światowych recenzentów, wino musi być tworzone z najlepszych owoców, odpowiednio przebranych i przetworzonych. Duże znaczenie ma sposób prowadzenia fermentacji i ewen

Wyjdźmy na herbatę
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wyjdźmy na herbatę

Napoje  Na przestrzeni wieków pojawiało się wiele rytuałów picia herbaty, które były skrupulatnie przestrzegane i z namaszczeniem celebrowane. Wraz z rozpowszechnianiem się napoju, zmieniały się również obyczaje jego spożywania. Nie przywiązywano być może do niej aż takiej wagi jak w Chinach, niemn

Nicolas Potel Bonnes Mares
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nicolas Potel Bonnes Mares

Wino  Co można powiedzieć o Bones Mares od Nicolasa Potel? Bardzo wiele i w zdecydowanej większości należy mówić w superlatywach. Bonnes Mares to znakomite wino, pełne smaku dojrzałych, słodkich owoców i jedwabistości tanin. Trunek odznacza się elegancką czerwienią i nie brak mu nuty dymu oraz wyso

Nauka o winie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nauka o winie

Wino  Bardzo rozległą dziedziną nauki jest enologia, czyli wiedza o winie. Wiąże się to nie tylko z jego historią, jakże rozległą i ciekawą. To także rozbudowane procesy produkcji, przechowywania oraz transportowania tego szlachetnego trunku. Jest to także szeroki zakres informacji dotyczących gatu

Festiwal aromatów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Festiwal aromatów

Napoje  Podczas konkursów czy degustacji win znawcy mają prawdziwą ucztę dla swoich zmysłów. Oprócz nieprzeciętnych smaków mają do czynienia z rozmaitą paletą zapachów różnych gatunków win. Aromat dobrego wina to suma złożonych czynników takich jak rodzaj winogron, rejon pochodzenia wina, klimat ta

Stare jak świat
Gastronomia, artykuły spożywcze

Stare jak świat

Wino  Niektórzy znawcy mówią potocznie, że wino to trunek stary jak świat. Jest w tym trochę prawdy, bo kiedy archeolodzy odkrywają ślady pierwszych cywilizacji, to bardzo często natrafiają także na dowody na produkcję i konsumpcję wina. Historycy szacują, że pierwsze winorośle pochodziły z okolic

Najlepsze wina i potencjał starzenia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Najlepsze wina i potencjał starzenia

Wino  Często mawiamy, że wino im starsze tym lepsze. To fraza, która na dobre zagościła w naszym języku. Niestety winiarska praktyka zupełnie nie potwierdza tego popularnego przekonania. To prawda, że wino potrafi zyskać na wartości w trakcie leżakowania, jednak dotyczy to tylko niektórych trunków.