Najlepsze wina i potencjał starzenia
Często mawiamy, że wino im starsze tym lepsze. To fraza, która na dobre zagościła w naszym języku. Niestety winiarska praktyka zupełnie nie potwierdza tego popularnego przekonania. To prawda, że wino potrafi zyskać na wartości w trakcie leżakowania, jednak dotyczy to tylko niektórych trunków. Najczęściej jest to cecha win z najwyższej półki. Tańszy napój lub taki, który produkujesz w domu może po prostu się zepsuć w trakcie zbyt długiego przechowywania. Tymczasem trunki z najlepszych winnic mogą być leżakowane nawet przez kilka dekad. A dlaczego najlepsze wina świata mogą być przechowywane tak długo, gdy inne tracą na wartości? Potencjał starzenia zależy od kilku czynników.
Najważniejsze z nich to poziom kwasowości, zawartość alkoholu oraz cukru, a także ilość tanin. Wina, które wykazują największą zawartość wymienionych składników mają jednocześnie najwyższy potencjał starzenia. W konsekwencji można stwierdzić, że najlepiej dojrzewają wysokiej jakości słodkie wina. Taki trunki osiągają też najwyższe ceny. Ponadto lepiej dojrzewają wina czerwone. Większość trunków, które mają wysoki potencjał to właśnie napoje czerwone, a nie wina białe. Średni czas leżakowania pięknie starzejących się win jest trudny do oszacowania, jednak można przyjąć, że z reguły wynosi więcej niż dwadzieścia i mniej niż trzydzieści lat. Oczywiście mogą się zdarzyć trunki, które najlepsze cechy zdradzą dopiero po pięciu albo i siedmiu dekadach.
Aby mieć pewność, jak długo przechowywać klasowe wino, które nabyłeś, najlepiej po prostu spytać producenta.