Leżakowanie w dębowych beczkach
Produkcja win najwyższej klasy jest optymalizowana na wszystkich etapach. Aby mógł powstać trunek doceniany przez największych światowych recenzentów, wino musi być tworzone z najlepszych owoców, odpowiednio przebranych i przetworzonych. Duże znaczenie ma sposób prowadzenia fermentacji i ewentualne maceracja. A gdy te etapy są już zakończone, wino powinno leżakować. Na tym ostatnim poziomie może się wydarzyć o wiele więcej niż może przypuszczać końcowy odbiorca produktu. Wino w trakcie leżakowania potrafi bardzo zyskać na jakości.
Świadomość tego, jak ważne jest odpowiednie przechowywanie trunku przed rozlaniem do butelek mają oczywiście producenci wina. Dlatego ci najlepsi często wykorzystuję konkretny rodzaj zbiornika – drewniane beczki. Co drewno może zaoferować winiarzom i miłośnikom wina? Okazuje się, że bardzo wiele. Drewniane beczki sprawiają, że przechowywany napój alkoholowy nabiera „starości”. Wino jest sprawia wrażenie bardziej dojrzałego i pełniejszego. Zalety trunku są znakomicie podkreślane.
To metoda, która działa nie tylko w przypadku win, ale również wódek czy piw. Zazwyczaj wykorzystuje się beczki dębowe. Z kolei samo drewno to odmiana dębu francuskiego, choć dużą popularnością cieszy się również dąb amerykański. Drewno jest też odpowiedzialne za zwiększenie ilości tanin w napoju. To drogocenne związki, które poprawiają właściwości wina i sprawiają, że ma ono lepszy potencjał starzenia. Taniny konserwują wino i dobrze pogłębiają smak, aromat oraz kolor trunku.