Jak serwować wino w restauracji?
Zamówić, otworzyć, nalać – wydawać by się mogło, że w podawaniu wina w restauracji nie ma nic skomplikowanego. To nieprawda. Fachowe serwowanie wina stanowi cały rytuał. Warto się z nim zaznajomić, by wiedzieć, jak odpowiednio zachować się, będąc obsługiwanym w eleganckiej restauracji. Dobór wina może stanowić nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli nie jesteśmy zbyt biegli w tym temacie. Czasami dobrze jest poprosić o pomoc kelnera, który powinien posiadać odpowiednią wiedzę z tego właśnie zakresu.
Pamiętaj jednak, że nie ma obowiązku przyjmowania jego sugestii. Po przyniesieniu trunku kelner powinien udowodnić ci, że podaje właśnie to wino, które zamówiłeś. W tym celu zaprezentuje ci butelkę. W tym czasie ty powinieneś zapoznać się z danymi umieszczonymi na etykiecie – nazwą, gatunkiem i rocznikiem wina. Dopiero gdy zaakceptujesz serwowany trunek, kelner może przystąpić do jego otwierania. Pamiętaj, ten proces zawsze powinien odbywać się przy gościu! Warto też wiedzieć, że kelner powinien dwukrotnie przetrzeć szyjkę butelki specjalnie przygotowaną serwetką – po obcięciu kapsla i po wyjęciu korka.
Otwierając wino, kelner ma obowiązek przytrzymywać je przez serwetkę. Musi być ostrożny – jeśli nadmiernie wbije korkociąg w korek, może zdarzyć się, że w winie znajdą się okruszki. Dopiero po dokonaniu rytualnego otwarcia wino po raz pierwszy znajdzie się w kieliszku. Należy jednak podać zaledwie jego niewielką porcję, byś ty, jako klient, mógł przekonać się, czy wino odpowiada twoim preferencjom. Masz prawo ocenić jego smak, ale także zapach (źle przechowywane wino może być zepsute!) oraz temperaturę podania. Dopiero gdy zaakceptujesz napój, kelner zaserwuje ci całą porcję.