Wino i żółty ser
Wino jest trunkiem, który z powodzeniem pojawia się na wielu mniej lub bardziej eleganckich przyjęciach. Zawsze powinno zostać odpowiednio dobrane do świętowanej okazji i rodzaju serwowanych potraw. Doborowi wina warto jednak poświęcić chwilę nawet wtedy, gdy mamy zamiar uraczyć naszych znajomych tylko niewielkimi przekąskami. Za najbardziej wykwintne przystawki uchodzą przede wszystkim te, które przygotowane zostaną z sera pleśniowego.
Nie da się jednak ukryć, że charakteryzuje się on specyficznym smakiem i zapachem, który nie wszystkim gościom musi przypaść do gustu. Co więcej, w niektórych sytuacjach znaczenie może mieć również cena tego apetycznego składnika. Właśnie dlatego przygotowując imprezową przekąskę, dobrze jest wziąć pod uwagę również wykorzystanie którejś z odmian żółtego sera. W tym przypadku dobór wina także nie pozostanie bez znaczenia.
Jeśli zdecydujesz się na serwowanie którejś z odmian twardego żółtego sera, dobrze jest zestawić go z ekstraktywnym czerwonym winem. Często zdarza się jednak, że ser nie jest podawany samodzielnie, ale w formie bardziej złożonych przystawek, na przykład koreczków. Wtedy duże znaczenie przy wyborze trunku powinny mieć pozosta łe dodatki. Masz zamiar zestawić ser z salami, szynką lub orzechami? Pozostań przy czerwonym winie, jednak zadbaj o to, by nie było zbyt ciężkie.
Według smakoszy jednak doskonałym dodatkiem do sera mogą być owoce, na przykład gruszki czy winogrona. Jeśli serwujesz przekąskę w takiej formie, rozważ również podanie białego wina o intensywnym, owocowym smaku. Gdy przygotowujesz przystawkę z serów półtwardych, możesz samodzielnie zdecydować, czy sięgniesz po wino białe, czy czerwone. Tutaj jednak zaleca się podawanie tych wytrawnych, bardziej wyrazistych w smaku.